2009. december 30., szerda

Székely lakodalmas tyúkhúsleves

0megjegyzés
Hozzávalók: 1db tyúk vagy 2db csirke, 2db petrezselyem- gyökér, 50dkg sárgarépa, 1 kis fej zeller, 1 kis fej vöröshagy- ma, 10dkg gomba, 1 kis fej karalábé, 10 szál petrezse- lyem, 1 marék zöldborsó, só, bors.

Elkészítése: a megtisztított és jól megmosott, feldarabolt tyúkot hideg vízben tesszük fel főni lassú tűzre. Ha felforrt, habját leszedjük, megsózzuk. A hagymát és a fűszereket vászonzacskóba kötve belehelyezzük. A zöldségeket hasáb alakúra vágjuk, majd a levest felfőzésétől számított 30 perc múlva bezöldségeljük. Lassú, egyenletes tűzön a tyúkot puhára főzzük, majd a szeletekre vágott gombát, zöldborsót belehelyezzük, és együtt fellobbantjuk. Leszűrjük. A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg. Grízgombóccal tálaljuk (Hozzávalók: 1 db tojás, 13dkg búzadara, 5 dkg vaj, 1 db húsleveskocka. Elkészítése: fél liter vizet felforralunk, belekeverjük a vajat, ha felolvadt, folyamatosan keverve beleöntjük a búzadarát. Kevergetjük, ha besűrűsödött kihűtjük. Kihűlés után belekeverjük a tojást és kanállal diónyi gombócokat formálunk. A leveskockával ízesített vízben kifőzzük.)

Fokhagymás muzsdéj

2megjegyzés
Hozzávalók: 1  nagy fej fokhagyma, 2-3 evőkanál tejföl, 1 dl oliva olaj, só.









Elkészítése: a fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk fokhagymanyomón. Hozzáadjuk a tejfölet, az olivaolajat és a sót. Kevés forró vízzel elkezdjük keverni, míg szép selymes lesz. Ha szükséges, még forró vízzel hígíthatjuk. Állaga vastagon folyós, mártásszerű kell legyen.

Erdélyi csirkepaprikás

3megjegyzés
Hozzávalók: 1 kg csirkehús, 7-8 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1-1 dl tejföl és tejszín, 1 teáskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
 
Elkészítése: a csirkét tisztítás, megmosás után kis darabjaira vágjuk. A húsdarabok mindkét oldalát megsózzuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra aprítjuk, a szalonnát úgyszintén.
A szalonnazsíron a hagymát üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd rögtön ráöntünk 2 evőkanál vizet és visszatesszük a tűzre. A húsdarabok mindkét oldalát lepirítjuk, ezután aláöntünk egy 1 dl vizet. Hozzáadjuk a megmosott, szeletekre vágott zöldpaprikát. Fedő alatt, a hús gyakori forgatásával puhára pároljuk. Ha a leve idő előtt elfő, apránként, egy-két evőkanál forró vízzel pótoljuk. Végül beletesszük a vékony gerezdekre vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ugyancsak fedő alatt tovább pároljuk még néhány percig. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, majd ráöntjük a húsra.

Erdélyi juhtúrós puliszka

2megjegyzés

Hozzávalók: 60 dkg kukoricaliszt, 25 dkg juhtúró, kevés szalonna, 3 dl tejföl, 8 dkg zsír vagy vaj, só.




Elkészítése: egy kis sóval felforralunk 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra legjobb egy habverő) beleszórjuk a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is kevergetve főzzük, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd félre tesszük. Egy magasabb sütőedényt kizsírozunk, s az aljára terítünk néhány kanálnyi puliszkát, megszórjuk juhtúróval, meglocsoljuk tejföllel, csepegtessük zsírral, majd rásimítunk egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytatjuk a rétegezést, hogy legfelülre túró kerüljön megszórva a szalonna darabokkal. Forró sütőbe téve, közepes tűzön pirosra süssük.

Erdélyi zsiványpecsenye puliszkával

0megjegyzés

Hozzávalók: marhahús, húsos füstölt szalonna, só, törött bors, hagyma.








Elkészítése: a húst vágd tenyérnyi nagyságúra, a füstölt szalonnát fele nagyságúra és vastagságúra, majd sózd és borsozd. A hagymákat négyeld fel. A fűszerezett hús- és szalonnaszeleteket, valamint a hagymadarabokat egy vagy több nyársra húzd fel, nem túl szorosan egymás mellé, a feltűzdelés váltakozva történjék. Nyárson sülő szalonnával kenegetve, állandó forgatás mellet, izzó parázs felett süsd jó pirosra. Tálra halmozott vagy formából kiborított puliszkára helyezve tálald.

Székely tárkonyleves

0megjegyzés

Hozzávalók: 3 kötés zöld tárkony, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, só, ecet, ízlés szerint, pici tej, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás.





Elkészítése: apróra vagdalunk 3 kötés zöld tárkonyt. Vajból és lisztbõl készült világos rántásba tesszük, jól megkeverjük, és feleresztjük meleg vízzel, melybe kevés tejet öntünk. Sózzuk és fõzzük 5 percig, miközben tojásos galuskát fõzünk bele, majd ecettel ízesítjük. Tejföllel elhabart tojássárgájára öntve tálaljuk.
Változatok: készíthetjük bármilyen füstölt hús levéből (pl. füstölt csülök), télen sóban vagy ecetben eltett tárkonyból úgy, hogy a fövő lébe körülbelül 1 kávéskanálnyi megvágott tárkonyt teszünk.

Erdélyi tepertős pogácsa

0megjegyzés

Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2 tojás, 2.5 dl tej 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, annyi liszt amennyit felvesz, só törött bors.




Elkészítése: a tepertőt át kell darálni, megsózva, beborsozva összegyúrjuk az egyik tojással, a tejjel, a tejföllel, a sütőporral meg annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőlemezre fektetjük. Tetejét késsel bevagdossuk, a második tojással megkenjük és forró sütőben szép pirosra sütjük. Amennyiben a tésztát száraznak érzed, vagy nyújtáskor nagyon törik, tegyél bele még egy kis tejfölt.

Erdélyi padlizsánkrém

1 megjegyzés


Hozzávalók: 4-5 közepes fej padlizsán, 3-4 közepes fej vöröshagyma, kb. 2 dl olaj és ízlés szerint só.


Elkészítése: a padlizsánokat sütés előtt a szára mellett kicsit megszurkáljuk, nehogy kirobbanjon, aztán egyben megsütjük (ha lehet parázson a kiváló íz érdekében!), amíg puha lesz. Héjától megtisztítjuk, felvágjuk (rozsdamentes vagy fakéssel), tálba tesszük és sózzuk. A hagymát finomra vágjuk (vagy reszeljük), és hozzá keverjük. Végül az olajat lassanként hozzákeverjük. Piritós-kenyérre kenve csodálatosan finom és eláll akár egy hétig is.

Erdélyi juhtúrós rakott burgonya

0megjegyzés

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikára vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd szétmorzsolom rajta a túró felét. Rálocsolom az apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére a fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem és legalább egy órán keresztül, közepes lángon párolom.

2009. december 29., kedd

Eredeti erdélyi töltött káposzta

0megjegyzés

Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús), 50dkg nyers füstölt oldalas, 50 dkg dagadó, 3 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 2 kg savanyú, aprókáposzta, 10 db savanyú káposzta levél, 10dkg rizs, 1 kisfej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 8 dl tejföl, ízlés szerint őrölt fekete bors, só.

Előkészítése: nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) az olajjal kikenek és a lisztel meghintem. A töltelékhez a dagadót megdarálom, összekeverem a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagolom a vastag ereitől megtisztított savanyú káposztalevélbe.

Elkészítése: az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beborítom a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezek, végül beborítom a maradék aprókáposztával. Megsózom, meghintem borssal, és 5 dl tejföllel nyakon öntöm. Az edényt lefedem, és forró sütőbe teszem. Legalább 3 órán keresztül sütöm közepes lángon. Tálaláskor igény szerint tejfölözni.

Erdélyi krumplisaláta

0megjegyzés

Hozzávalók: 75 dkg héjában főtt burgonya, 2 db keményre főtt tojás, 25 dkg aromás, savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 fejes saláta, 1 citrom, 1 teáskanál szárított kakukkfű, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése: a meghámozott, kockákra vágott burgonyát salátástálba rakom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjas, ugyancsak kockákra vágott almát, amelyet a darabolás után azonnal meglocsolok citromlével, hogy ne barnuljon meg. A meghámozott kemény tojásokat és a megtisztított vöröshagymát is felkockázom, és az almás burgonyához teszem. A megmosott, és lecsöpögtetett zöldfűszereket, finomra metélem, majd a tejfölbe keverem. Citromlével, borssal és sóval (kevés cukorral) ízesítem, ráöntöm a salátástálba tett zöldségekre, ezután jól átforgatva lefedem, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érlelem. Csak közvetlenül tálalás előtt keverem bele a megmosott, lecsöpögtetett és csíkokra vágott fejes salátát.

Csíkszeredai sertésborda

0megjegyzés

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 1 kg savanyú káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 2 dkg pirospaprika, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 3 dl tejföl.

Elkészítése: a bordákat megsózzuk, és borssal meghintjük, majd olajban hirtelen pirosra sütjük. A bordákat kivesszük, a zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, ráhintjük a pirospaprikát, és fölengedjük egy kevés húslevessel. Külön pároljuk a káposztát. A húst visszahelyezzük a pecsenyelébe, és félig puhára pároljuk. Rátesszük a káposztát, a köménymagot, kakukkfüvet, fokhagymát, puhára pároljuk, és ha megpuhult, a tejföllel felforraljuk.

Csirkecomb székely módra

0megjegyzés
Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, 1 kg vöröshagyma, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 75 dkg burgonya, 3 dl tejszín, 1 teáskanál citromfű, 1 mokkáskanál tárkonylevél, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só és fekete bors.

Elkészítése: a burgonyát megtisztítjuk és héjában puhára főzzük. Közben a csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, megsózzuk, majd a felforrósított olajon, erős lángon lepirítjuk és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk, a füstölt szalonnát vékony csíkokra metéljük. A főtt, hámozott burgonyát almareszelőn lereszeljük és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverünk 1 dl tejszínt, sót, szerecsendiót és kiolajozott tűzálló tálba öntjük. Betakarjuk a vöröshagyma-karika felével, rászórjuk a fele füstölt szalonnát, majd egymás mellé rátesszük az elősütött csirkecombokat. Erre kerül a megmaradt vöröshagyma és a füstölt szalonna. A maradék tejszínnel elkeverjük a nagyon finomra metélt tárkonyt, a citromfüvet, a borsot, kevés sót teszünk bele és az ételre locsoljuk. A tálat lefedve, előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd a fedőt levéve pirítjuk.

Erdélyi flekken

0megjegyzés

Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és só.



Elkészítése: a hússzeleteket húskalapáccsal kissé megveregetem. Megsózom, és törött borssal meghintem. Rákenem a zúzott fokhagymát, majd lisztbe mártom, és vagy olajjal megkent roston, vagy grillsütőben mindkét oldalán pirosra sütöm. Köménymagos, hagymás káposztasaláta és sült burgonya illik mellé.

2009. december 28., hétfő

Erdélyi csorbaleves

0megjegyzés

Hozzávalók: 1 kg csirke, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 2 zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 25 dkg káposzta, 40 dkg burgonya, 2 kanál olaj, pirospaprika, bors, tárkonyecet.

Elkészítése: a fölszeletelt vöröshagymát az olajban megpároljuk, azután meghintjük pirospaprikával, rátesszük a feldarabolt csirkét, a zöldségféléket, káposztát, metéltre vágva, a feldarabolt paprikát, paradicsomot, és felöntjük 1,5 l vízzel. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. Megsózzuk és puhára főzzük. Tárkonyecettel savanyítjuk.
 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design