2010. január 31., vasárnap

Apácasóhaj (forgácsfánk)

2megjegyzés
Hozzávalók: 25dkg liszt, 3dkg vaj, 7dkg vaníliáscukor, 1/2dl tejföl, 2 tojás, 1/2dkg élesztő, 1/4dl rum, olaj, kevés só.







Elkészítése: az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és a rumot. A liszthez hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját és az élesztőt. Összegyúrjuk, majd cipóformában fél órát hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk, és ciframetélővel rombusz formákra daraboljuk. A kivágott formák közepébe 2-3cm lyukat vágunk, az egyik végét átfordítjuk a lyukon, majd forró olajban aranysárgára sütjük. Sütés után meghintjük vaníliáscukorral és ízlés szerint lekvárral is tálalhatjuk.

Barack sütemény

2megjegyzés
Hozzávalók: 30dkg cukor, 20dkg zsír, 2 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 70dkg liszt (pihentetés után), 1 tasak sütőpor, 2dl tej, só; töltelékhez: 10dkg darált dió, porcukor, 1dkg kakaópor, 1/2dl kávé, rum, 1 evőkanál lekvár; a végén a színezéshez vérnarancs aroma és kristálycukor.

Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük és 1 órát pihentetjük. Utána hozzákeverjük a 70dkg lisztet és dió nagyságú golyókat formálunk belőle. Sütőpapíros tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a közepét kikaparjuk és összekeverjük a töltelék további hozzávalóival. Az így kapott masszát a kikapart sütik közepébe töltjük, párosával összeragasztjuk, majd a vérnarancs aromába, a tojásfehérjébe és a kristálycukorba forgatjuk.

2010. január 28., csütörtök

Kürtőskalács

4megjegyzés

Hozzávalók: 1kg liszt, 2dkg élesztő, 4 evőkanál porcukor, 2 kanál olaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja.





Elkészítése: a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1 órát kell keleszteni. Ezután nyújtófával jó laposra kell simítani. Tésztavágóval 3 cm széles csíkot vágunk, majd a zsírral megkent fahengerre feltekerjük és meghengergetjük kristálycukorban. Ettől lesz fényes és ropogós a héja sütés során, miközben a nyeles fahengert folyamatosan forgatjuk a parázs felett. Mikor megsült a fahengerről lehúzzuk és a belül üres kürtőt felállítva hűlni hagyjuk. A kihűlés előtt ízlés szerint vaníliás cukorba, darált dióba, fahéjas cukorba esetleg kókuszreszelékbe forgathatjuk, ami beleragad a megolvadt cukorba.





2010. január 24., vasárnap

Tejfölös-szilvás szelet

0megjegyzés

Hozzávalók: 50dkg szilva, 12dkg sütőmargarin, 10dkg kristálycukor, 5dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 18dkg liszt, 1dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: a margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromhéjat, és állandó keverés mellett két tojást. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojásos masszához adjuk és simára keverjük. A tepsit margarinnal kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, a tésztát belesimítjuk, és a tetejét kirakjuk a szilvával. A tejfölt a megmaradt tojással, a porcukorral, a fahéjjal simára keverjük, és a szilvára öntjük. A kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

Töltött paprika székelyesen

0megjegyzés

Hozzávalók: 40dkg sertéshús, 10dkg zsír, 10dkg vöröshagyma, 1db tojás, 8db paprika, só bors, fűszerpaprika.




Elkészítése: a sertéshúst ledaráljuk, az apróra vágott vöröshagymát pedig zsírban aranysárgára megpirítjuk. A darált húshoz hozzádjuk a pirított hagymát és a tojást, ezután jól összedolgozzuk, majd sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük. A kicsumázott húsos paprikákat megtöltjük vele. A töltött paprikákat megzsírozott alufóliával bélelt tepsibe helyezzük, majd kb. 45 percig sütőben sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Tejföles, savanyú, párolt káposztával tálalhatjuk.

2010. január 21., csütörtök

Erdélyben előforduló legízletesebb "kalaposok"

3megjegyzés
Fenyőalja (ízletes rizike)

Az egyik legízletesebb gombafajta. Közepes termetű, rendszerint erdeifenyők körül, nyárutón és ősszel tenyésző gomba. Kalapja kezdetben begöngyölt szélű, közepe bemélyedő, majd szétterül. Színében egyaránt megtalálható a zöld és a narancssárga. Jellemző átmérője 4–12 cm. Lemezei sűrűn állók, élénk narancsvörös színűek, törékenyek, nyomásra megzöldülnek. Tönkje rövid zömök, színe a kalapéval megegyező. Húsa szintén narancssárga, megtörve tejnedvet enged, amely a levegővel érintkezve megzöldül.
Gyakorlatilag bármilyen hagyományos ételhez hozzáadhatjuk, süthetjük tepsiben (fokhagymával), panírozhatjuk, készíthetünk belőle rántottát, pörköltet, vagy paprikást.


* * *


Vargánya (hirip)

Ez a legtermetesebb és legkiadósabb gombafajta, ami ősszel szedhető. Általában a lombhullató és kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul. Kalapjának átmérője a 12-25 cm-t is eléri, zsírosan fénylő, gesztenyebarna, fehér peremű és húsos. Fiatalon halvány, majd később zöldessárga spóratermő rétege csöves szerkezetű, mely a kalapról könnyen lefejthető. Tönkje 15 cm magasra is megnő, vörösesbarna, csíkos felső részén finom, fehér hálózat található. Húsának színe nyomásra nem változik!
Nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: tepsiben sütve (kalapjában juhtúróval), nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva – köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.


* * *


Rókagomba

Nyáron és kora ősszel jelenik meg főleg a meleg, esős időszakokban. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekben, bokros helyen és mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire csoportosan fordul elő.
Közepes termetű, szabálytalan tölcsér alakú, 3-10 cm széles felső része kalapszerűen kiszélesedik, fodros szélű, többnyire domború és hullámosan lapos. Színe sárgás-fehér, sárga.  A termőtesten mélyen lefutó ráncok, erek vannak, spórája fehér színű. Tönkje rövid, zömök, lefelé vékonyodó, 3-8 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag. Húsa merev, tömör, fehér, csak a bőr alatti részeknél sárgás.
Mindenféle gombás ételnek alkalmas. Tartós, állóképes és ritkán kukacos. Az íze kissé borsra emlékeztet, nyersen fűszeresen csípős, ami elkészítés után eltűnik. Kellemes és jellemző illata van, ami szárítva is megmarad. Savanyítva tartósításra, sóban eltevésre is alkalmas.


* * *


Őzlábgomba

Lomb- és fenyőerdőben egyaránt megterem, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, fiatalosban, irtásos, bokros helyeken, erdőszéleken, többnyire csoportosan. Az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön. Nyár elejétől késő őszig terem. Nagy termetű, hosszú tönkű, feltűnő esernyőszerű megjelenésű gomba. A kalap 10–30 cm átmérő is lehet, közepén csúcsos. Fiatalon összefüggően sötétbarna, ami növekedés közben felrepedezik, ezért a kifejlett, szétnyílt gomba fehéres, világos szürkésbarnás alapon sötétebb barna, kiálló pikkelyekkel tarkított. Széle rojtos. Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul hagymaszerűen gumós, kiszélesedő. Állománya keményen rostos, szálas, belül csőszerűen üreges. 10–40 cm hosszú, 1-4 cm vastag, a gumó 3–6 cm nagy. A kalapból csuklószerűen kifordítható. A lemezek a tönk körül szabadon elmozdítható gyűrűben sűrűn össze vannak nőve, a kalap széle felé szélesebbek, puhák és a tönktől udvar választja el őket. Színük általában fehér.
Édeskés ízű, kellemes dió illatot áraszt. Rántott gombaként elkészítve a legízletesebb, azonban levesnek, sütve vagy más gombás ételnek is egyaránt jó. Fiatalon egyike a legjobb csemegegombáknak, eléggé állóképes és ritkán kukacos. A legtöbb helyen inkább a kalapját fogyasztják, mivel a tönk húsa kemény, rostos (ezt inkább megdarálva használják). Alkalmas szárításra és bármilyen meglepő, de fiatalon nyersen is ehető.


* * *


Kékhátú galambgomba

Lomberdők talaján, fenyőerdőkben, síkvidéken, nyáron és kora ősszel egyesével és csoportosan, nagy mennyiségben terem a fák alatt. Nevével ellentétben kalapja gyakran nem kék, hanem inkább kékeslila, ibolyás, zöldes, szürkés színű. Kalapja fiatal korában félgömb alakú, domború, majd később közepe bemélyedő, öregesen kiterülő, széle aláhajló, hullámos lesz. Felszíne nedves-síkos, később száraz és sugarasan ráncos. Általában 5–15 cm  átmérőjű, vastag húsú, ami pattanva törik. A lemezek fehérek, közepesen sűrűn állók, kissé lefutók. A tönk fehér, néha ibolyásan árnyalt, 5–10 cm hosszú, 1–4 cm vastag, zömök, hengeres, feltűnően merev, hosszant irányban ráncolt. Elvágva nem színeződik, nyersen kellemes dió ízű és szagú.
Sokféleképpen elkészíthető, de vegyes gombás ételben a legfinomabb. A kalap tepsiben sütve is kitűnő csemege, de jól használható levesbe és salátának is. Alkalmas szárításra, gyorsan és jól szárad és a színét is megtartja. Szárazon könnyen megdarálható gombapornak. Ropogós és merev húsa konzerválásra is alkalmas.


* * *


Csiperke

A csiperke kb. 300 fajjal büszkélkedhet és közeli rokonságban van az őzlábgomba nemzetséggel.
Kora nyártól késő őszig számíthatunk a megjelenésükre, főleg esők utáni, meleg párás éjszakákat követően jelennek meg csoportosan vagy gyűrűs elrendeződésben. Általában a  réteket, szántókat, legelőket kedvelik, amelyeket a legelő jószág rendszeresen megtrágyáz, de füves kertekben,  erdőszéleken, parkokban is megtalálhatók.
A leggyakrabban két fajtája fordul elő: a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. 
A kerti csiperke kalapja elérheti a 10-12cm átmérőt. Fiatalon selymesen fehér és félgömb alakú, de később finoman vagy durvábban szálassá, pikkelyessé válik, kiterül csaknem laposra és enyhén megsárgul. A lemezek színe a kezdeti rózsaszínből később jellegzetes csokoládébarnává változik, majd végül csaknem teljesen fekete lesz, ami egy fontos ismertetőjegye, mert ennek segítségével tudjuk megkülönböztetni a gyilkos galócától. Fehéres tönkje selymesen sima, 5-8cm hosszú és 1-2cm vastag. Gallérja vékony, ami aránylag hamar eltűnik, húsa fehér, törésre gyengén húsvörösre színeződik és kellemes illatú.
Az erdőszéli csiperke inkább méretekben tér el kerti társától: kalapja a 20cm átmérőt, tönkje pedig az 5-15cm hosszúságot, 1-3cm vastagságot is elérheti és karcsúbb. További csalhatatlan ismertetőjegye, hogy fehér húsa kifejezetten ánizsillatú. 
A sárguló csiperkék enyhén mérgezők és onnan ismerhetők fel, hogy húsuk sérülésre, törésre, bevágásra megsárgul, és vegyszer (karbol, fenol) szagot árasztanak.
Felhasználható nyersen salátákban, ezenkívül levesben, mártásnak, vajban párolva fokhagymával ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő.



- !!! folyamatosan bővülő tartalom !!! -

2010. január 20., szerda

Tepsis csülök

1 megjegyzés

Hozzávalók: 2 kicsontozott csülök, 2 fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 3 evőkanál zsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta ételízesítő, só, bors, paprika.


Elkészítése: a fokhagymát összezúzzuk és a csülköket vegetás-fokhagymás vízben majdnem puhára főzzük. A burgonyát szintén megfőzzük, a vöröshagymát pedig felkarikázzuk. A csülköt levétől lecsurgatjuk, darabokra szedjük és a kizsírozott tepsiben elrendezzük a főtt burgonyával, majd ízesítjük só-, bors-, paprikával. A felvágott vöröshagymát olajban üvegesre pirítjuk és a tepsiben lévő burgonyára terítjük. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

2010. január 18., hétfő

Székely fokhagymás-rostélyos máj

0megjegyzés

Hozzávalók: sertésmáj, 4-5 gerezd fokhagyma, 0,5l tej, olíva olaj, só, bors.

Elkészítése: 2-3 gerezd fokhagymát a tejbe morzsoljuk, majd beletesszük a letisztított májat és 2-3 órán át ázni hagyjuk, hogy puhább, olmósabb legyen. A tej leitatása után bekenjük olíva olajjal, majd rostélyon, erős parázs fölött (nem baj ha egy picit lángol!) megsütjük, míg kívül ropogós-piros lesz, a közepe viszont még nem szárad ki teljesen. Sóval, borssal és morzsolt fokhagymával ízesíthetjük, friss kenyér, bor és lila hagyma kíséretében tálalva kiváló.

2010. január 17., vasárnap

Keksz szalámi

0megjegyzés

Hozzávalók: 40dkg háztartási keksz, 1,5dl tej, 40dkg cukor, 5dkg kakaópor, 25dkg margarin, 1 evőkanál rum.






Elkészítése: a tejbe beletesszük a margarint, a cukrot és a kakaót és állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd hozzáadjuk a rumot. A kekszet apró darabokra törjük, hozzáadjuk a felfőtt kakaós tejhez. Egy tálcára folpack fóliát terítünk, kiszedjük rá a masszát, szalámirúd formájúra göngyöljük. Néhány óra pihentetés után fogyaszthatjuk.

Pulykamell erdélyi juhász módra

0megjegyzés

Hozzávalók: 300g pulykamell, 100g juhtúró, 100g szalonna, szeletelt bacon szalonna, kapor ízlés szerint, só, bors.



Elkészítése: a puykamellet filézzük és pácoljuk sóval és borssal. Az apró kockára vágott szalonnát, a juhtúrót és a kaprot tölteléknek összekevejük, rákenünk egy réteg tölteléket a pácolt filékre, felgöngyöljük, bacon szalonnába tekerjük és jól átsütjük, míg piros nem lesz.

Vaníliás kiflicskék

0megjegyzés
Hozzávalók: 15dkg liszt, 10dkg vaj, 5g darált dió, 2 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliapor.





Elkészítése: a hozzávalókat jól összegyúrjuk, kb. 8mm vastag hengereket sodrunk belőle, amiket a kívánt hosszúságú rudacskákra szabdalunk és kifliket formálunk. Kb. 180 fokos előmelegített sütőben világosra sütjük, majd melegen porcukorba forgatjuk.

Csere-lapi mézessütemény

0megjegyzés


Hozzávalók: 85dkg liszt, 25dkg cukor, 4g szódabikarbóna, 3 tojás, tej amennyit felvesz, 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék, 3 evőkanál méz, 15dkg zsír, dió vagy mandula a dekoráláshoz.

Elkészítése: a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, a zsírt, 2 tojást, a tejet, mézet és a fűszerkeveréket egy tálban jól összedolgozzuk míg sima tésztát kapunk. Egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. A tésztát ne túl vékonyra nyújtsuk ki, majd kivágjuk a kívánt formákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét a megmaradt, felvert tojással bekenjük és dióbéllel vagy mandulamaggal díszítjük. Kb. 170 fokos előmelegített lerbe aranysárgára sütjük.

2010. január 5., kedd

Fortélyok, tippek-trükkök, praktikák, amiket nem árt ha tudunk!

3megjegyzés
A következő -!folyamatosan bővülő!- hasznos tanácsokat mindenki számára ajánlom azzal a céllal, hogy minél inkább "kiűzzük az ördögöt a konyhából", ezzel megkönnyítve valamelyest a konyhai munkánkat, ugyanakkor segítsek abban, hogy az alapanyagokból mindig a kívánt célt érjük el.

1. Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, sós tejbe beáztatjuk, s a hűtőbe rakjuk.

2. Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.

3. A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.

4. Mikor jó a sütőpor? Tegyünk belőle késhegynyit hideg vízbe és ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobjuk ki.

5. Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.

6. Mielőtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, tegyünk hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.

7. A nyers és főtt tojást úgy lehet megkülönböztetni egymástól, ha az asztalon megforgatjuk őket. A főtt rögtön megáll, a nyers pedig tovább gurul. Ha a tojást a tengelye körül két ujjal megpörgetjük egy asztalon, majd hirtelen felülről rátesszük az ujjunkat és pillanatra megállítjuk, a nyers tojás belseje lágy és független a héjától, ezért mikor a héját lefékezzük, a tojás belseje a mozgási energiája folytán dinamikusan tovább mozog, ezért elengedve a tojást az még tovább fordul párat, mert e belseje hajtja. Ellenben a főtt tojás egyben van a belsejével, egységet alkot, ezért ha megállítjuk, azonnal megáll a belseje is.

8. A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe belelógatunk egy kiskanalat.

9. Ahhoz, hogy a kocsonyalé biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt tegyünk bele 3db csirkelábat. Biztos siker és nem kell zselatint használni.

10. Az élesztő hónapokig eláll  a fagyasztóban, ha alufóliába vagy folpackba csomagolva. Figyeljünk arra, hogy használat előtt néhány órával tegyük ki szobahőmérsékletre.

11. A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.

12. Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe.

13. Ha a rozsdamentes edény aljára ráég az étel, öntsünk bele egy kis ecetet, kb. 2 percig forraljuk, így súrolás nélkül eltávolíthatjuk a makacs foltot.

14. Ha azt szeretnénk, hogy a citrom használat előtt lédúsabb legyen, görgessük meg egy kicsit az asztal lapján. Ha csak pár cseppet szeretnénk felhasználni belőle, megmosása után szúrjunk bele egy kötőtűt, majd ezen keresztül nyomjuk ki a levét. A maradék citromot alufóliába csavarva hűvös helyen tároljuk.

15. Lényegesen lassabban ég a gyertya, ha az első használat előtt néhány órára a fagyasztóba tesszük.

16. Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyük! Ha a tejbe pici cukrot is teszünk, elősegítjük az élesztő "felfutását".

17. Puha lesz a marhahús, ha sütés előtt 2 nappal bekenjük napraforgóolajjal és lezárva betesszük a hűtőszekrénybe.

18. Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszünk a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.

19. A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük.

20. Ha valamilyen krémbe vagy pástétomba hagyma kell, a legjobb lereszelni és hagyni, hogy a leve lefolyjon. Így az ételünk másnap is csak friss hagyma illatú lesz és nem szagos.

21. Ha a mosogató lefolyó eldugul, öntsünk bele éjszakára 2dl ecetet. Reggel engedjük tele forró vízzel, majd húzzuk ki a dugót.

22. Pogácsához reszelt sajt készítése: legkönnyebb akármilyen sajtot úgy lereszelni, ha a turmixkeverőbe teszünk egy félcsészényi lisztet és ugyannyi sajtot kis darabokban. Ez pár pillanat alatt olyan lesz, mint a liszt és kitűnően le van reszelve.

23. A hasábburgonya úgy lesz belül puha és kívül ropogós, ha kétszer sütjük meg bő forró olajban: először csak halvány sárgára sütjük, kiszedjük szalvétára, majd rövid pihentetés után már szép pirosasra süthetjük.

24. A zöldborsó főzése nagy figyelmet igényel, mivel a borsószemek egy ideig puhulnak, aztán elkezdnek keményedni. Ezt megelőzhetjük, ha lobogó sós vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket.
Fagyasztása: először tisztítsuk meg, 2-3 percig forrázzuk le, hagyjuk kihűlni, szárítsuk meg és így tegyük adagolva zacskókba a mélyhűtőbe.

25. Mivel a sós víz lassabban kezd el forrni, ezért ha a tészta kifőzéséhez vizet akarunk forralni, előbb üresen forraljuk fel és csak akkor sózzuk ha már forr.

26. A besamelmártás biztosan nem lesz csomós, ha hideg tejjel öntjük fel a vajon megpirított lisztet.

27. Panírozás: liszt, tojás, zsemlemorzsa, sütés és már kész is. Ezt nagyon sokan így csinálják, azonban így általában levegős lesz alatta és leválik a húsról. Ezt elkerülhetjük, ha a húst besózzuk, kiklopfoljuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd állni hagyjuk egy ideig. A só felveszi a vizet róla, de ha még mindig nedvesen csillogó, figyeljünk arra, hogy a felülete legyen száraz! A tojásokat felverjük, lassan adagoljunk hozzá lisztet és ízlés szerint kis sót (vagy vegetát). Addig keverjük, míg kissé sűrű, palacsintatésztaszerű maszlagot nem kapunk. Belemártjuk a húst, a nagyját lecsöpögtetjük, majd zsemlemorzsába forgatjuk és mehet a sütőolajba.

28. A dunsztolást egyszerűen megoldhatjuk egy közönséges műanyag hűtőtáskával is, amivel a strandra szoktak menni. Az aljára, tetejére és ha több sorba pakolunk bele, akkor a sorok közé is törölközőt teszünk és max. pár napig állni hagyjuk.

29. A májat inkább a végén sózzuk, fűszerezzük, mert megkeményedhet.

30. Ha nagyon kemény a hús, szódabikarbonáttal megpuhíthatjuk.

31. Akinek fáj a gyomra az uborkától salátába az is megeheti, ha az összevágott, lereszelt uborkát lesózzuk, kb. 10 percet állni hagyjuk, majd kifacsarjuk a levét.

32. A meghámozott és nem felhasznált krumplit tegyük hideg vízbe, így nem feketedik meg és akár több napot is eláll.

33. A tészta főzéskor nem ragad össze, ha legalább két-háromszoros mennyiségű vízben főzzük és egy kis olajat is cseppentünk bele.

34. A pörköltek elfőtt levéhez ha lehet mindig forró vizet öntsünk, mert a hideg víztől a hús megedződhet és a főzés tovább tarthat.

35. Ha főtt ételhez paradicsomot használunk húzzuk le a héját, mert így esztétikusabb. Ezt könnyen megtehetjük, ha a paradicsomot pár másodpercig  beleforgatjuk forró vízbe.

36. A fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és a sütőolaj is kevésbé habosodik.

37. Avas zsírt jóvá tétele: a romlott zsírt fel kell olvasztani és ha már jó meleg, 8 liter zsírhoz tegyünk  0,5kg kenyeret, 2 fej vöröshagymát (egészben hagyva) és egy maréknyi összekötött zöldpetrezselyem levelet. Ezekkel együtt a zsírt egészen addig kell forralni, míg a kenyér megpirul benne. Ekkor egy tiszta új edénybe le kell szűrni (fontos, hogy ne faedény legyen, mert ebben avasodik meg a leghamarabb). Ezzel az eljárással a zsír annyira kitisztul kellemetlen ízétől és szagától, hogy csak a legkényesebb cukros tésztákhoz nem lehet használni, minden egyébhez használható.



- !!! folyamatosan bővülő tartalom !!! -

    2010. január 3., vasárnap

    Fűszerlexikon

    0megjegyzés

    Ánizs: általában a magját egészben használjuk, de ha szükséges, össze is törhetjük, viszont rövid időn belül elveszíti jellegzetes aromáját. Illóolajat, cukrot és fehérjét tartalmaz. Felhasználható főzelékek (vörös káposzta-, sárgarépa-, tök-, cékla- stb.), vadas ételek, mártások ízesítésére, de édességekben, gyümölcsbefőttekben, köhögés elleni cukorkákban, pudingokban, tésztákban, süteményekben, kenyérben, sós süteményekben és italokban (puncs, szirup, likőr, édesbor és tea) is használják. Jelentős gyógyhatással bír: étvágyjavító, emésztést serkentő, hashajtó, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, szélhajtó, gyomor-, bél- és epebántalmak, fejtetvek ellen nélkülözhetetlen.


    Babér: elsősorban a leveleit használjuk, de termésének őrleményét fűszerkeverékekben illetve mártások ízesítésénél hasznosítják. Általában levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászok, sültek, aszpik és kocsonya készítésnél, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésnél, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez használjuk. Levele erősen aromás, ezért túladagolva kesernyés ízt eredményez. Gyógyhatása is jelentős: étvágyjavító, vizelethajtó és segíti az emésztést.


    Bazsalikom: kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény. Illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. Sokoldalúan használható: levesek (különösen fehér babból készült), főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászok, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni, íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.
    Kiváló afrodiziákum és étvágygerjesztő, javítja az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, csillapítja a köhögést, a
    sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.


     
    Bors: egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva hűvös és száraz helyen tárolva bármeddig eltarthatók, megőrzik aromájukat. Legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket, de egészben is használjuk, ha az ételt sokáig kell főzni. Minél finomabbra daráljuk, annál jobban érezhető az aromája. Ha tároljuk, az őrölt bors apránként veszít aromájából, ezért a legjobb, ha csak használat előtt daráljuk meg. Két színben ismerjük: fehér és fekete. Mindkettő ugyanabból a bogyóból készül, a fehéret hagyják beérni, míg a feketét még beéérés előtt begyűjtik. Sötét színű ételekhez az erősebb, illatosabb fekete bors, világos ételekhez az enyhébb fehér bors illik. A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, azonban a fűszerezésnél ügyelni kell, mert izgathatja az emésztőrendszert, ezért néhány diétában tilos a használata. A csípős fűszerek többségéhez hasonlóan élénkítőszer, emellett vizelet-, szélhajtó és ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

     
    Borsikafű (csombor): íze és illata a borsra emlékeztet (de kevésbé erős), ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Morzsolt állapotban kerül forgalomba, de zölden is használják. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Csökkenti a felfúvódást, ezért előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket. Erős és érdekes aromája keserűvé teheti az ételt. Általában a főzés végén kell az ételhez keverni. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van. Illóolajat (főként karvakrol), cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot tartalmaz.


    Cayenne-i bors: egyike a legerősebb fűszereknek. Többféle paprika magjából készül, a fűszerpaprikánknál erősebb, csípősebb, maróbb ízű, ezért csak óvatosan adagolva, keveset használjunk belőle! Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, tojásételekhez, savanyúságok eltevéséhez használják. Zsíradékban közvetlenül ne pirítsuk, mert megkeseredik! A chili fűszerkeverék egyik alapanyaga.





    - !!! folyamatosan bővülő tartalom !!! -

    Hagymatokány puliszkával

    0megjegyzés

    Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, 1 dl tejföl, só.





    Elkészítés: a szeletekre vágott, becakkozott szalonnát ropogósra sütjük, kivesszük és meleg helyen tároljuk. A zsírjában kevés vízzel megpároljuk a cikkekre vágott hagymát. Megsózzuk, meghintjük a liszttel, a pirospaprikával és egy kevés vízzel felengedjük. Tejfölösen, szalonnával megszórva, puliszkával tálaljuk.

    2010. január 2., szombat

    Kapros-ordás palacsinta

    0megjegyzés


    Hozzávalók: hagyományosan elkészített hígpalacsinta, 40dkg orda (esetleg tehéntúró, vagy rikotta), 3 dl tejföl, friss zöld kapor, 1 tojássárgája, só.

    Elkészítése: az ordát (esetleg tehéntúrót vagy rikottát) elkeverjük 1 dl tejföllel, sóval, finomra vágott kaporral és a tojássárgával. Megtöltjük a palacsintákat az előbbi  töltelékkel, kivajazott tepsibe tesszük, tejföllel meglocsoljuk és a forró sütőben megpirítjuk a tetejét.

    Mititéj (húskolbászkák rostélyon)

    0megjegyzés
    Hozzávalók: ½ kg bárányhús, ½ kg marhahús, lestyán, ½ kg sertéscomb, 1 fej fokhagyma, 1 teáskanál csombor (borsikafű), pirospaprika, 1 teáskanál szódabikarbóna, olaj, só, bors.


    Elkészítése: a húsféléket háromszor ledaráljuk. Sót, borsot, pirospaprikát, őrölt csombort és őrölt fokhagymát adunk hozzá ízlés szerint és az egészet pépessé dolgozzuk. Egy csészényi vízzel főni teszünk két szál lestyánt, pár perc forralás után lehűtjük és leszűrjük. A húsmasszába beledolgozunk fél bögre lestyános vizet és a szódabikarbónát. Lefedve pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Vizes kézzel hosszúkás kolbászkákat formázunk és forgatással rostélyon sütjük, hogy minen oldalról kellőképpen átsüljön (a legjobb íz érdekében parázs fölött, de serpenyőben, bő olajban is lehet). Mustárral, tormával, barbecue szósszal tálaljuk.

    Brassói aprópecsenye

    0megjegyzés

    Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 15 dkg füstölt szalonna, 1 paradicsom, ½ paprika, 6 cikk fokhagyma, 1,5 dl húslé, 3 evőkanál olaj, 1½ kg burgonya, só, bors.

    Elkészítése: a sertéscombot megmossuk, csíkokra vágjuk. Az apróra vágott füstölt szalonnát egy mélyebb lábosban kisütjük, rátesszük a húst és gyakori kevergetés mellett megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra darabolt paradicsomot, paprikát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi húslével, hogy éppen ellepje. Fedő alatt addig főzzük amíg megpuhul a hús. Zsírjára pirítjuk, ezután hozzáadjuk a menetközben kockára vágott és olajban kisütött burgonyát. A brassói aprópecsenyét tálalhatjuk kovászos uborkával, káposztával izlés szerint.

    2010. január 1., péntek

    Rókagombapörkölt

    0megjegyzés
    Hozzávalók: 1 kg rókagomba, 2 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csokor petrezselyem, kevés olaj, só, őrölt bors.




    Elkészítése: a gombát folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd hosszában kettévágjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a gombát, a felvágott paradicsomot és paprikát, ízesítjük sóval és borssal, majd lefedjük, hogy levet engedjen. Mikor a lé elfőtt apróra vágott petrezselyemmel hintjük.

    Köménymagleves

    0megjegyzés

    Hozzávalók: 3 evőkanál köménymag, 1 vörös hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, só.






    Elkészítés: a köménymagot összezúzzuk és a sós vízben felforraljuk. Az olajba beletesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a pirospaprikát, hevítjük, de ügyelünk arra, hogy ne piruljon meg, majd felöntjük a köménymagos vízzel, közben kevergetjük. Ízlés szerint pirított kenyérkockákkal tálaljuk melegen.

    Karfiolkrém

    0megjegyzés

    Hozzávalók: 1 nagy karfiol, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojássárgája, 1 evőkanál mustár, olaj, citromlé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors.


    Elkészítése: a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd enyhén sós-ecetes vízben megfőzzük (az ecet fehéren tartja a rózsákat!). Majonézt készítünk (1 tojássárgáját alaposan elkeverünk 1 csapott evőkanál mustárral, az olajat pedig cseppenként adagoljuk hozzá, míg a majonéz "fodrosodni" nem kezd), majd belekeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk és kevés citromlével ízesítjük. A lecsöpögtetett és kihűlt karfiolt villával összetörjük, hozzáadjuk a szétpréselt fokhagymát, a tejfölös majonézt és összekavarjuk. Hűtve tálaljuk.

    Zakuszka

    0megjegyzés

    Hozzávalók: 3 kg padlizsán, 3 kg zöldpaprika,1 kg hagyma, 3 kg paradicsompaprika, 1 l sűrű paradicsomlé, 1 evőkanál szemesbors, 1 l olaj, 1 csipetnyi szalicil (tartósítószer), só. 


    Elkészítése: a padlizsánt megsütjük, héjától megtisztítjuk, levét lecsurgatjuk, majd apróra vágjuk. A zöldpaprikát szintén megsütjük, besózva lefödött edénybe rakjuk, ha kihűlt héját lehúzzuk, majd ledaráljuk. A paradicsompaprikát szintén ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk (darálni is lehet). Ezután nagy lábasba fél liter olajat öntünk, forrósítjuk, beletesszük a hagymát és kissé megpároljuk. Belekeverjük a padlizsánt, a paprikát, a paradicsompaprikát, a paradicsomlevet és a fűszereket. A többi olajat is hozzáöntjük, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Levesszük a lángról, belekeverjük a szalicilt és forrón kisebb előmelegített üvegekbe rakjuk. Lekötjük és száraz dunsztba tesszük. Lehet babot is hozzátenni. Ez esetben kb. fél kg babot beáztatunk, puhára főzzük és ledaráljuk. Mikor a zöldségek már majdnem készre főttek, hozzákeverjük a babot is.
     

    Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

    Góbé Blogspot Template by Góbé Design