2010. április 30., péntek

Málnás piskóta

2megjegyzés

Hozzávalók: 40dkg liszt, 25dkg margarin, 20dkg cukor, 5db tojás, 1 kiskanál sütöpor, 2 evökanál rum, vaníliás porcukor.

Elkészítése: a tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk és alaposan belekeverjük a sütöporos lisztet. A tojások fehérjéböl kemény habot készítünk, beleforgatjuk az eddig elkészült masszához és ízlés szerint rummal ízesítjük. Sütöpapírral bélelt tepsibe tesszük, rászórjuk a málnát, majd elömelegített sütöben kb. 45 percig sütjük. Miután elkészült, tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral.

2010. április 26., hétfő

Libaleves

1 megjegyzés

Hozzávalók: 50dkg libahús, 25dkg csigatészta, 25dkg sárgarépa, 1db zöldpaprika, 1db paradicsom, 10dkg csiperkegomba, 1db vöröshagyma, 1db póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 karalábé, 1 kávéskanál egész bors, örölt gyömbér, só, bors.


Elkészítése: a libahúst feldaraboljuk és egy fazékba 2l vízzel föni tesszük. Ha felforrt, hozzáadjuk a fokhagymát, az egész borsot és a gyömbért. Forralás közben a felgyült habot folyamatosan leszedjük és ha a hús félig megfött kicsontozzuk, majd a levest átszürjük. A húst visszatesszük a szürt levesbe, hozzáadjuk a darabolt sárgarépát, zöldpaprikát, paradicsomot, csiperkegombát, vöröshagymát, póréhagymát és karalábét. A csigatésztát külön fazékba megfözzük és hozzáadjuk a leveshez, majd kb. 15 percig gyenge lángon gyöngyözve fözzük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.

2010. április 25., vasárnap

Erdélyi tokány

3megjegyzés

Hozzávalók: 2kg marhahús (vagy bárányhús), 6db vöröshagyma, 2-3db piros és zöld paprika, 2 evökanál zsír, petrezselyem, darált piros paprika, só, bors.

Elkészítése: a zsírt egy lábasba felolvasztjuk és ha már elég forró lett, belerakjuk a kockára vágott marhahúst, sóval ízesítjük, majd lefödve kb. 1 órát pároljuk. Ha közben a leve elpárolog egy kevés vízzel pótoljuk, hogy a hús ne piruljon meg, de ne is legyen bö lében. Ha már elég puha lett és van rajta egy merítökanálnyi lé, tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát és paprikát, borssal és darált paprikával ízesítjük és kb. 15 percig süssük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórjunk rá.

2010. április 15., csütörtök

Szalonnás-darálthúsos batyú

1 megjegyzés

Hozzávalók: 1kg darált hús (pulyka vagy sertés), 1 fej vöröshagyma, 15dkg szalonna, 10-15db ecetes uborka, 10dkg sajt, só, bors, paprika, borsikafü.

Elkészítése: a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, összekeverjük a darált hússal és ízlés szerint sóval, borssal és paprikával ízesítjük. Fasírt nagyságú golyókat formálunk belöle, a közepébe pedig 1-1db ecetes uborkát teszünk, majd a vékonyra vágott szalonna szeletbe göngyöljük és tálcába helyezzük. Tetejére sajtot reszelünk és megszórjuk borsikafüvel. Fóliával letakarva kb. 40 percig, majd kitakart állapotban tetejét pirosra sütjük.

2010. április 14., szerda

Burgonyás tokány

4megjegyzés

Hozzávalók: 80dkg marhahús, 2 fej vöröshagyma, 20dkg kolozsvári szalonna, 1db paradicsom, 7-8db burgonya, 1db paprika, 2dl tejföl, 1 evökanál zsír, 1 evökanál liszt, 1dl fanyar fehér bor, só, bors, paprika.

Elkészítése: a füstölt szalonnát felaprítjuk és a zsíron kisütjük, majd leszürve félretesszük. A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erös tüzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a darabokra felvágott húst, megfüszerezzük sóval és ízlés szerint törött borssal és paprikával, majd jól átpirítjuk. Kevés vízzel vagy húslével és a borral felengedjük, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, burgonyát, paradicsomot és fedö alatt puhára pároljuk. Ha a hús már puha, lesütjük zsírjára és hozzáadjuk a félretett kisütött szalonnát. Meghintjük és jól belekeverjük a lisztet, majd tálalás elött elkeverjük a tejföllel.

2010. április 11., vasárnap

Juhtúróval töltött csiperke

4megjegyzés

Hozzávalók: 7-8db csiperke gomba, 20dkg juhtúró, 5dkg szalonna, 1 fej vörös hagyma, 10dkg sajt, 1 evökanál olaj, bors, borsikafü.

Elkészítése: a juhtúrót, az olajat, az apróra vágott szalonnát és hagymát, borssal ízesítve összekeverjük. A gomba szárakat eltávolítjuk, a kalapokat pedig megtisztítjuk (lehámozzuk a héját is!) és megtöltjük az elöbb készített masszával. Tetejére sajtot reszelünk és meghintjük borsikafüvel. Sütöpapíros tepsiben, alufóliával letakarva, elömelegített sütöben kb. 40 percig sütjük, majd fólia nélkül tetejét megpirítjuk.

2010. április 9., péntek

Mazsolás fánk

3megjegyzés

Hozzávalók: 25dkg rétesliszt, 2db tojás, 3 evökanál tejföl, 8dkg mazsola, 1 evökanál rum, 1dkg vaj vagy margarin, só, a tetejére vaníliás porcukor.

Elkészítése: a lisztet a tojásokkal, a rummal, a tejföllel, a vajjal, a cukorral és a sóval összegyúrjuk, míg rugalmas, jól nyújtható tésztát kapunk. 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán 2mm vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval vagy akár egy pohárral kiszaggatjuk. Fele adagra rászórunk néhány szem mazsolát és egymásra borítva, a széleket összenyomva összepárosítjuk egy-egy simával. Forró olajban 2-3 percig sütjük és míg meleg, vaníliás cukrot szórunk rá.

2010. április 7., szerda

Karfiol leves marhahússal

7megjegyzés

Hozzávalók: 30dkg karfiol, 15dkg marhahús, 5dkg zöldborsó, 1db sárgarépa, 1db paprika, 2dl tejföl, 2 evökanál olaj, 1 evökanál vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evökanál liszt, 1 teáskanál piros füszerpaprika, só, bors.

Elkészítése: a marhahúst megpirítjuk és félre tesszük. A megtisztított karfiolt apró rózsáira vágjuk, fazékba tesszük, ráöntjük az olajat és erös lángon kevergetés közben lepirítjuk. A tüzröl lehúzva hozzáadjuk a húst, az apróra vágott paprikát, a reszelt sárgarépát és a zöldborsót, rászórjuk a pirospaprikát, majd összekeverjük és ráöntünk 1 liternyi vizet. Vegetával, borssal és ízlés szerint sóval ízesítjük és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöld felét. Fedö nélkül fözzük, így a karfiolból elillannak a puffasztó gázok. Közben a tejfölt a liszttel és kevés vízzel simára keverjük és kevergetés mellett a forrásban lévö levesbe öntjük. Végül beleszórjuk a megmaradt petrezselyemzöldet és még egy kis ideig fözzük, hogy az ízek összeérjenek.

2010. április 3., szombat

Töltött tojás

1 megjegyzés

Hozzávalók: 6-8db tojás, 30dkg zöldborsó, 30dkg kukorica, fél fej fehér hagyma, 1dl majonéz, 1db májkrém, petrezselyem, olaj, fehér bors, mustár.

Elkészítése: a tojásokat megfözzük, kihülve hosszában félbevágjuk, majd a sárgáját kikaparjuk és összekeverjük a májkrémmel. A hagymát apróra vágjuk, olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a párolt zöldborsót, a kukoricát és az apróra vágott petrezselymet. Ha kihült hozzáadjuk a majonézt, összekeverjük a májkrémes masszával, sóval, borssal és mustárral ízesítjük, majd visszatöltjük a tojásokba.

Töltött fasírt

1 megjegyzés
Hozzávalók: 70dkg sertéshús, 5db tojás, 2db zsömle, 2dl tej, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, örölt bors, só.

Elkészítése: a zsömléket megáztatjuk a tejben és kinyomkodjuk. A sertéshúst ledaráljuk, összegyúrjuk a tejben áztatott zsömlével, az apróra vágott vöröshagymával, a reszelt fokhagymával, 1 felvert tojással és ízlés szerint ízesítjük pirospaprikával, sóval és borssal. A húsból cipó alakot formálunk, a közepébe 3db fött tojást helyezünk, majd olajozott tepsibe helyezzük. A tetejét a megmaradt felvert tojással megkenjük és forró sütöben pirosra sütjük.

2010. április 1., csütörtök

Húsvéti bárányleves

4megjegyzés

Hozzávalók: 25dkg csontos bárányhús, 3db sárgarépa, 2db petrezselyem gyökér, 1db vöröshagyma, 3db burgonya, 1 evökanál liszt, 1 evökanál tárkonylevél, 2 evökanál tejföl, ecet, só és szemes bors.

Elkészítése: a húst föni tesszük és hozzáadjuk a hosszában felvágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, az apróra vágott hagymát, a kockára vágott burgonyát és a szemes borsot. Mikor a hús megpuhult sóval és az apróra vágott tárkonnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a lisztböl és a tejfölből készült habarást is. Tálalás elött a húst kicsontozzuk és ecettel ízesítjük. Levesbetétként pirított kenyérkockát is adhatunk hozzá, ilyenkor kevesebb burgonyát használjunk.
 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design