2010. május 30., vasárnap

Sajtos rakott karaj gombával

3megjegyzés

Hozzávalók: 0.5kg karaj, 1kg csiperke gomba (vagy bármely más ehetö erdei gomba), 1db vöröshagyma, 3db paradicsom, 20dkg sajt, 15dkg füstölt szalonna, 1 csokor friss petrezselyem, olaj.

Elkészítése: a karajt felszeleteljük, vékonyra klopfoljuk, befüszerezzük és elösütjük. A vöröshagymát felkarikázzuk és a gombával kevés olajba megpároljuk, majd egy magasabb tepsibe rétegelve beletesszük az elösütött húst, a hagymás gombát és a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát. A tetejére ráöntjük az elösült hús szaftját, ráhelyezzük a karikákra vágott paradicsomot és kb. 35-40 percig sütjük, majd ráreszeljük a sajtot és visszatesszük a sütöbe míg a teteje megpirul. Tálaláskor petrezselyem zölddel díszítjük.

2010. május 23., vasárnap

Kakaós-pudingos szelet

1 megjegyzés

Hozzávalók tésztához: 3db tojás, 15 evökanál cukor, 15 evökanál liszt, 1 kávés kanál sütöpor, 1dl olaj, 2dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávés kanál porcukor, barack befött, kókusz vagy mandula reszelék; krémhez: 2db tojás sárgája, 4 evökanál cukor, 12dkg vaj, 1 evökanál kakaó por, 1 csomag puncs ízü puding por, 3dl tej.

Elkészítése: a tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a fehérjékböl pedig kevés porcukorral habot verünk és egy kis idöre a hütöbe tesszük. A habosra kevert tojás sárgákhoz hozzáadjuk a tejfölt, az olajat és a sütöporos lisztet és lassan hozzáforgatjuk a tojás fehérjéböl készült habot.
Sütöpapírral bélelt tepsibe töltjük, a tetejére vékonyra szeletelt sárga barackot szórunk és 180 fokos elömelegített sütöben sütjük.
Közben a krémhez a hozzávalókat vízgöz fölött egy tálban addig keverjük, míg sürü masszát kapunk, majd hagyjuk kihülni.
A megsült-kihült tésztát félbe vágjuk, a krém felével összeragasztjuk, majd a krém megmaradt részét a tetejére kenjük. Tetejét kókusz vagy mandula reszelékkel megszórva tálaljuk.

2010. május 12., szerda

Kossuth kifli

4megjegyzés

Hozzávalók: 20dkg vaj, 18dkg liszt, 20dkg porcukor, 4db tojás, késhegynyi sütöpor, 1db citrom reszelt héja, 10dkg darált dió, vaníliás porcukor.

Elkészítése: a vajat és a cukrot egy tálba tesszük és habosra keverjük, majd hozzáadjuk citromhéjat, a tojássárgákat és a sütöporos lisztet és alaposan belekeverjük. Ezután a tojásfehérjékböl kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk az eddig elkészült  masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. Az így elkészült elegyet sütöpapírral bélelt tepsibe simítjuk, tetejét megszórjuk a darált dióval és 160 fokos elömelegített sütöben kb. 30 percig sütjük. Miután kihült pohárral vagy pogácsaszaggatóval félhold alakú formákat szaggatunk belöle és a tetejét vaníliás porcukorral hintjük.
 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design