2010. június 19., szombat

Mézes-vörösboros kacsacomb tepsis burgonyával

2megjegyzés

Hozzávalók: 4db kacsacomb, 1dl vörösbor, 1 evökanál méz, 1kg burgonya, 1 evökanál kacsazsír, só, bors.

Elkészítése: a kacsacombok tetejét bevagdaljuk, sóval, borssal füszerezzük és alufóliával letakart tepsiben elömelegített sütöbe tesszük. Mikor már kellöképpen megpárolódott, a fóliát eltávolítjuk, letöltjük a tepsiben összegyült zsíros levet és a combokat meglocsoljuk a mézes-vörösboros keverékkel és mindkét oldalát ropogósra sütjük. Egy tepsiben kacsazsírt teszünk és a kockára vágott burgonyát ebben megsütjük, majd ízlés szerint füszerezzük.

2010. június 6., vasárnap

Ordás bukta

8megjegyzés

Hozzávalók: tésztához: 0,5kg liszt, 2dkg élesztö, 5-6dkg Rama margarin, 2db tojás, 1 kiskanál só, 3 evökanál cukor, 1db citrom reszelt héja, 3dl tej, 10dkg vaj a tetejére; töltelékhez: 50dkg orda, 2db tojássárgája, 1 tasak vanília cukor, 10dkg porcukor, 5dkg mazsola.

Elkészítése: az élesztöt 1dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzátesszük a cukrot és lefedve, lehetöleg langyos helyen kelni hagyjuk. A lisztet gyúródeszkára szórjuk, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a megkelt élesztöt, a margarint, a sót, a reszelt citrom héjat, a 2db tojást, a tejet és addig gyúrjuk míg lágy tésztát nem kapunk. Tetejét megszórjuk liszttel és letakarva legalább kétszeresére kelesztjük.
Közben a töltelékhez a hozzávalókat egy külön tálba jól összekeverjük. Kelés után a tésztát liszttel szórt gyúródeszkán 2cm vastagra nyújtjuk és négyzet formákat vágunk belöle. Minden darab közepére egy kiskanál tölteléket teszünk, félbe hajtjuk, majd kis távolságra egymástól tepsibe rakjuk, letakarjuk és kb. 10-15 percig újra kelesztjük. Sütés elött a tészták tetejét bekenjük olvasztott vajjal, majd elömelegített sütöben pirosra sütjük. Tetejét ízlés szerint vaníliás porcukorral megszórva is tálalhatjuk.
 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design