2010. szeptember 19., vasárnap

Almás-diós szelet

3megjegyzés
Hozzávalók: 30dkg rétesliszt, 1kg alma, 5db tojás, 20dkg vaj, 30dkg porcukor, 10dkg dióbél, 1 csomag sütöpor, örölt fahéj.

Elkészítése: a vajat, a porcukrot és a tojássárgákat egy tálba tesszük és habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet, a sütöport és a tojások fehérjéböl vert kemény habot. A masszát egy közepes méretü tepsibe öntjük, tetejére dióbél darabokat és kimagozott, vékonyra vágott almacikkeket szórunk, majd elömelegített sütöben 180°C-on kb. 30 percig sütjük. Kihülés után, tetejét fahéjjal meghintve tálaljuk.

2010. szeptember 11., szombat

Hagymás-rostélyos tejszínes burgonyasalátával

2megjegyzés

Hozzávalók: 80dkg rostélyos szelet, zsír, olaj, 2 fej hagyma, liszt, mustár, só, bors; a tejszínes burgonyához: 50dkg burgonya, 3dl majonéz, 2-3 evökanál tejszín, ecet, só.

Elkészítése: a rostélyos szeleteket a kívánt vastagságra klopfoljuk, széleit és az inas részeit picit bevagdaljuk, hogy megelözzük a sütés közbeni összeugrást, majd ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük és a finomabb íz érdekében megkenjük vékonyan mustárral. Alufóliával letakarva kb. egy órát hagyjuk, hogy az ízek kellöképpen összeérjenek, majd a szeletek mindkét oldalát forró zsírban pirosra sütjük.
A karikákra vágott fött burgonyához hozzákeverjük a majonézt és a tejszínt, majd ízlés szerint ízesítjük sóval és ecettel.
A hagymát vékony karikákra vágjuk és lisztben forgatva, forró olajban ropogósra sütjük. Ezt tálaláskor a hús tetejére szórjuk.

2010. szeptember 7., kedd

Szilvalekváros rakott palacsinta

4megjegyzés

Hozzávalók: 30dkg liszt, 6dl tej, 2 evökanál olaj, 2db tojás, 2 csipet só, szódavíz, szilvalekvár (ízlés szerint változtatható és gyümölcsdarabokat is tartalmazhat), étcsokoládé, kókusz reszelék (ízlés szerint változtatható).

Elkészítése: a lisztet, a tojásokat és a tejet egy tálban összekeverjük és hozzá adunk annyi szódavizet, hogy a massza tejszín állagú legyen. A keverés során bele tesszük az olajat és a sót is, majd csomómentesre keverjük. A palacsintasütöben egy evökanál olajat felforrósítunk, majd a masszát kisebb merökanálnyi adagokban, a sütöben egyenletesen eloszlatva, mindkét oldalát világos barnára sütjük.
A sült palacsintákat a lekvárral megkenve egymásra helyezzük, tetejére göz fölött felolvasztott étcsokoládét öntünk és kókusz reszelékkel megszórjuk (ez utóbbi fahéjas-dió reszelékkel is helyettesíthetö, így a szilvalekvárral keveredve még markánsabb íz érhetö el).
 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design