2011. április 25., hétfő

Húsvéti pöttyös

2megjegyzés
Hozzávalók: 4-5db paradicsom, 4-5db tojás, májkrém; majonézhez: 1db tojás, 1 evökanál mustár (vagy 1 mokkáskanál citromlé), olaj, 2 evökanál tejföl (legalább 20%-os, így markánsabb íze lesz a majonéznek), só, bors.

Elkészítése: majonézt készítünk: 1 tojássárgát alaposan elkeverünk 1 evökanál mustárral (vagy 1 mokkáskanál citromlével), az olajat pedig cseppenként adagoljuk hozzá, míg a majonéz "fodrosodni" kezd, majd belekeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A tojásokat megfözzük, a tetejét levágjuk, sárgáját kikaparjuk majd összekeverjük a májkrémmel és visszatöltjük az üres tojásokba. A paradicsomokat félbe vágjuk, belsejét kikaparjuk és a tojásokat lefedjük. A majonézt egy tálba töltjük, belehelyezzük a "kalapos" tojásokat, a paradicsomot pedig majonézzel pöttyözzük.

2011. április 3., vasárnap

Kávés szelet

3megjegyzés
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25dkg cukor, 4db tojás, 8 kanál víz, 1 sütöpor; töltelékhez: 2 evökanál cukor, 1 evökanál kakaópor, 1/2 evökanál ness kávé, szilvalekvár (ízlés szerint bármilyen lehet), rum (ízlés szerint), 1 vaniliás cukor.

Elkészítése: a tojások fehérjét szétválasztjuk a sárgáktól, majd a fehérjéket habbá verjük, a sárgákat pedig kikeverjük a cukorral, közben kanalanként hozzáadagolva a vizet. A sütöport hozzáadjuk a liszthez, majd azt is az elözö masszához keverjük és végül hozzáadjuk a tojás fehérjéböl készült habot is. Zsírozott és lisztezett tepsiben, kb. 180°C-os elömelegített sütöben sütjük. Közben összekeverjük a töltelékhez való összetevöket, a kihült tésztát hosszában kettöbe vágjuk, majd összeragasztjuk a töltelékkel. Tetejét tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel díszíthetjük.
 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design