2010. január 5., kedd

Fortélyok, tippek-trükkök, praktikák, amiket nem árt ha tudunk!

A következő -!folyamatosan bővülő!- hasznos tanácsokat mindenki számára ajánlom azzal a céllal, hogy minél inkább "kiűzzük az ördögöt a konyhából", ezzel megkönnyítve valamelyest a konyhai munkánkat, ugyanakkor segítsek abban, hogy az alapanyagokból mindig a kívánt célt érjük el.

1. Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, sós tejbe beáztatjuk, s a hűtőbe rakjuk.

2. Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.

3. A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.

4. Mikor jó a sütőpor? Tegyünk belőle késhegynyit hideg vízbe és ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobjuk ki.

5. Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.

6. Mielőtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, tegyünk hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.

7. A nyers és főtt tojást úgy lehet megkülönböztetni egymástól, ha az asztalon megforgatjuk őket. A főtt rögtön megáll, a nyers pedig tovább gurul. Ha a tojást a tengelye körül két ujjal megpörgetjük egy asztalon, majd hirtelen felülről rátesszük az ujjunkat és pillanatra megállítjuk, a nyers tojás belseje lágy és független a héjától, ezért mikor a héját lefékezzük, a tojás belseje a mozgási energiája folytán dinamikusan tovább mozog, ezért elengedve a tojást az még tovább fordul párat, mert e belseje hajtja. Ellenben a főtt tojás egyben van a belsejével, egységet alkot, ezért ha megállítjuk, azonnal megáll a belseje is.

8. A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe belelógatunk egy kiskanalat.

9. Ahhoz, hogy a kocsonyalé biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt tegyünk bele 3db csirkelábat. Biztos siker és nem kell zselatint használni.

10. Az élesztő hónapokig eláll  a fagyasztóban, ha alufóliába vagy folpackba csomagolva. Figyeljünk arra, hogy használat előtt néhány órával tegyük ki szobahőmérsékletre.

11. A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.

12. Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe.

13. Ha a rozsdamentes edény aljára ráég az étel, öntsünk bele egy kis ecetet, kb. 2 percig forraljuk, így súrolás nélkül eltávolíthatjuk a makacs foltot.

14. Ha azt szeretnénk, hogy a citrom használat előtt lédúsabb legyen, görgessük meg egy kicsit az asztal lapján. Ha csak pár cseppet szeretnénk felhasználni belőle, megmosása után szúrjunk bele egy kötőtűt, majd ezen keresztül nyomjuk ki a levét. A maradék citromot alufóliába csavarva hűvös helyen tároljuk.

15. Lényegesen lassabban ég a gyertya, ha az első használat előtt néhány órára a fagyasztóba tesszük.

16. Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyük! Ha a tejbe pici cukrot is teszünk, elősegítjük az élesztő "felfutását".

17. Puha lesz a marhahús, ha sütés előtt 2 nappal bekenjük napraforgóolajjal és lezárva betesszük a hűtőszekrénybe.

18. Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszünk a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.

19. A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük.

20. Ha valamilyen krémbe vagy pástétomba hagyma kell, a legjobb lereszelni és hagyni, hogy a leve lefolyjon. Így az ételünk másnap is csak friss hagyma illatú lesz és nem szagos.

21. Ha a mosogató lefolyó eldugul, öntsünk bele éjszakára 2dl ecetet. Reggel engedjük tele forró vízzel, majd húzzuk ki a dugót.

22. Pogácsához reszelt sajt készítése: legkönnyebb akármilyen sajtot úgy lereszelni, ha a turmixkeverőbe teszünk egy félcsészényi lisztet és ugyannyi sajtot kis darabokban. Ez pár pillanat alatt olyan lesz, mint a liszt és kitűnően le van reszelve.

23. A hasábburgonya úgy lesz belül puha és kívül ropogós, ha kétszer sütjük meg bő forró olajban: először csak halvány sárgára sütjük, kiszedjük szalvétára, majd rövid pihentetés után már szép pirosasra süthetjük.

24. A zöldborsó főzése nagy figyelmet igényel, mivel a borsószemek egy ideig puhulnak, aztán elkezdnek keményedni. Ezt megelőzhetjük, ha lobogó sós vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket.
Fagyasztása: először tisztítsuk meg, 2-3 percig forrázzuk le, hagyjuk kihűlni, szárítsuk meg és így tegyük adagolva zacskókba a mélyhűtőbe.

25. Mivel a sós víz lassabban kezd el forrni, ezért ha a tészta kifőzéséhez vizet akarunk forralni, előbb üresen forraljuk fel és csak akkor sózzuk ha már forr.

26. A besamelmártás biztosan nem lesz csomós, ha hideg tejjel öntjük fel a vajon megpirított lisztet.

27. Panírozás: liszt, tojás, zsemlemorzsa, sütés és már kész is. Ezt nagyon sokan így csinálják, azonban így általában levegős lesz alatta és leválik a húsról. Ezt elkerülhetjük, ha a húst besózzuk, kiklopfoljuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd állni hagyjuk egy ideig. A só felveszi a vizet róla, de ha még mindig nedvesen csillogó, figyeljünk arra, hogy a felülete legyen száraz! A tojásokat felverjük, lassan adagoljunk hozzá lisztet és ízlés szerint kis sót (vagy vegetát). Addig keverjük, míg kissé sűrű, palacsintatésztaszerű maszlagot nem kapunk. Belemártjuk a húst, a nagyját lecsöpögtetjük, majd zsemlemorzsába forgatjuk és mehet a sütőolajba.

28. A dunsztolást egyszerűen megoldhatjuk egy közönséges műanyag hűtőtáskával is, amivel a strandra szoktak menni. Az aljára, tetejére és ha több sorba pakolunk bele, akkor a sorok közé is törölközőt teszünk és max. pár napig állni hagyjuk.

29. A májat inkább a végén sózzuk, fűszerezzük, mert megkeményedhet.

30. Ha nagyon kemény a hús, szódabikarbonáttal megpuhíthatjuk.

31. Akinek fáj a gyomra az uborkától salátába az is megeheti, ha az összevágott, lereszelt uborkát lesózzuk, kb. 10 percet állni hagyjuk, majd kifacsarjuk a levét.

32. A meghámozott és nem felhasznált krumplit tegyük hideg vízbe, így nem feketedik meg és akár több napot is eláll.

33. A tészta főzéskor nem ragad össze, ha legalább két-háromszoros mennyiségű vízben főzzük és egy kis olajat is cseppentünk bele.

34. A pörköltek elfőtt levéhez ha lehet mindig forró vizet öntsünk, mert a hideg víztől a hús megedződhet és a főzés tovább tarthat.

35. Ha főtt ételhez paradicsomot használunk húzzuk le a héját, mert így esztétikusabb. Ezt könnyen megtehetjük, ha a paradicsomot pár másodpercig  beleforgatjuk forró vízbe.

36. A fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és a sütőolaj is kevésbé habosodik.

37. Avas zsírt jóvá tétele: a romlott zsírt fel kell olvasztani és ha már jó meleg, 8 liter zsírhoz tegyünk  0,5kg kenyeret, 2 fej vöröshagymát (egészben hagyva) és egy maréknyi összekötött zöldpetrezselyem levelet. Ezekkel együtt a zsírt egészen addig kell forralni, míg a kenyér megpirul benne. Ekkor egy tiszta új edénybe le kell szűrni (fontos, hogy ne faedény legyen, mert ebben avasodik meg a leghamarabb). Ezzel az eljárással a zsír annyira kitisztul kellemetlen ízétől és szagától, hogy csak a legkényesebb cukros tésztákhoz nem lehet használni, minden egyébhez használható.



- !!! folyamatosan bővülő tartalom !!! -

    3 megjegyzés:

    Katica írta...

    Kipróbáltam az előzőleg sós-fokhagymás tejbe áztatott rántott húst. Hát tényleg isteni! Nagyon jó kis ötlet, és ahogy elnézem, még sokminden mást is ki fogok próbálni erről a blogról! Csak igy tovább!

    Névtelen írta...

    Nagyon tetszik az oldal!! Rengeteg hasznos tippet kaptam!

    Góbé írta...

    Nagyon szépen köszönöm,és remélem sok segitséget tudok nyujtani mindenkinek!

    post a comment

     

    Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

    Góbé Blogspot Template by Góbé Design