2010. február 21., vasárnap

Zöldbableves erdélyiesen


Hozzávalók: 40dkg sárga hüvelyü, zsenge zöldbab, 4db kemény paradicsom, 3 evökanál olaj, 2dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 púpozott evökanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 marhahúsleves-kocka, csipetnyi cukor, ízlés szerint só.

Elkészítése: a zöldbabot letisztítjuk és darabokra tördeljük. Az olajat leveses fazékba öntjük, rászórjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett világos zsemleszínüre pirítjuk. Ezután a tüzröl félrehúzzuk, belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal ráöntünk 2dl hideg vizet és simára keverjük. Ha már nem csomós beletesszük a zöldbabot és még ráöntünk 1 liternyi vizet (ha a rántás mégis csomós lett, finom szürön át kell szürni). A fazekat visszatesszük a tüzre, belerakjuk a húsleveskockát és kevergetés közben a levest fedetlenül felforraljuk. A forrástól számított kb. 20 percig kis lángon fözzük, figyelve arra, nehogy kifusson. Ha a zöldbab megpuhult hozzáadjuk a kis kockákra aprított paradicsomot meg a tisztított, zúzott fokhagymát. A levesböl kiveszünk egy keveset, simára keverjük a tejföllel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Egy pillanatra ismét felforraljuk, majd ízlés szerint csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük. Végül pedig meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral és petrezselyemmel.

2 megjegyzés:

TeaMami írta...

Ez az! Hogy én mit agyaltam egy normális levesen a héten!
Köszönöm a receptet! :)

Góbé írta...

Nagyon szívesen, fogyaszd egészséggel! :-)

post a comment

 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design