2010. január 1., péntek

Zakuszka


Hozzávalók: 3 kg padlizsán, 3 kg zöldpaprika,1 kg hagyma, 3 kg paradicsompaprika, 1 l sűrű paradicsomlé, 1 evőkanál szemesbors, 1 l olaj, 1 csipetnyi szalicil (tartósítószer), só. 


Elkészítése: a padlizsánt megsütjük, héjától megtisztítjuk, levét lecsurgatjuk, majd apróra vágjuk. A zöldpaprikát szintén megsütjük, besózva lefödött edénybe rakjuk, ha kihűlt héját lehúzzuk, majd ledaráljuk. A paradicsompaprikát szintén ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk (darálni is lehet). Ezután nagy lábasba fél liter olajat öntünk, forrósítjuk, beletesszük a hagymát és kissé megpároljuk. Belekeverjük a padlizsánt, a paprikát, a paradicsompaprikát, a paradicsomlevet és a fűszereket. A többi olajat is hozzáöntjük, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Levesszük a lángról, belekeverjük a szalicilt és forrón kisebb előmelegített üvegekbe rakjuk. Lekötjük és száraz dunsztba tesszük. Lehet babot is hozzátenni. Ez esetben kb. fél kg babot beáztatunk, puhára főzzük és ledaráljuk. Mikor a zöldségek már majdnem készre főttek, hozzákeverjük a babot is.

0 megjegyzés:

post a comment

 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design