2010. február 9., kedd

Áfonyalekvár


Hozzávalók: 1kg áfonya, 15dkg cukor, 1/2l víz.

Elkészítése: az áfonyát megtisztítjuk majd hozzáadva a vizet felfözzük. Kb. 5 percig forraljuk, majd hagyjuk kihülni. Miután kihült, a fött áfonya levéböl kiveszünk, elkeverjük benne a cukrot, majd az elegyet hozzáadjuk az áfonyához és állandó kevergetés mellett ismét felforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és dunsztoljuk. Fözés közben ízlés szerint tehetünk hozzá reszelt narancshéjat és fahéjat is.



Az áfonya jótékony hatása
Az áfonyának két fajtáját különböztetjük meg: a vörös és a fekete áfonyát.
 
Sokáig a fekete áfonyát tartották többre, mivel termése antociánokban (mirtillin) gazdagabb, a levelének fözete pedig vércukor csökkentö hatású.
Néhány éve azonban a vörös áfonyáról nagyon érdekes dolgok derültek ki, miszerint olyan komponenseket tartalmaz, amelyek elpusztítják a petefészek, az agy és a prosztata tumor sejteket. Feltehetöen ezt a hatást az A-típusú proantocianidinek okozzák, amit más gyümölcsök nem tartalmaznak. Ez már önmagában is figyelemre méltó, de ennél fontosabb hatására is fény derült. Ma a tumor terápia bázisát képezik a különbözö platina vegyületek (pl. oxiplatin), de ezekkel szemben idövel a tumor sejtek érzéketlenné válnak. Kiderült azonban, hogy ezek a platina vegyületek hatszor hatékonyabbak akkor, ha vörös áfonya kivonattal kombináljuk öket. És ehhez nem is szükséges hatalmas töménység, a közönséges, kereskedelemben is elérhetö 27%-os áfonya ital is elegendö a hatás kiváltásához.


3 megjegyzés:

Zsiri írta...

Annyira szeretem az áfonyát, de nálunk beszerezhetetlen :( vagy méregdrága

Névtelen írta...

Kár, hogy a háttér miatt az oldal olvashatatlan

Góbé írta...

A háttér miatt egyáltalán nem olvashatatlan, a te számítógépes beállításaid nincsenek napirenden.
Mindig frissíts a legújabb Java-ra és ha lehet használj Opera vagy Mozilla Firefox böngészőt (a legfrissebbet).
Így biztosan el tudod majd olvasni.

post a comment

 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design