2010. december 21., kedd

Szaloncukor süti

Hozzávalók: leveles tésztához: 30dkg liszt, 10dkg vaj vagy margarin, 3db tojás, 3 evökanál tejföl, 1 teás kanál ecet vagy citromlé, só; töltelékhez: 10dkg -ízlés szerint- darált dió, mák, mandula vagy erdei mogyoró, 4dkg cukor, 5dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teás kanál mézes sütemény füszerkeverék, 1 evökanál mazsola, 1db citrom vagy narancs reszelt héja.

Elkészítése: leveles tészta: a vajat vagy margarint habosra keverjük, hozzáadunk 10dkg lisztet, jól összedolgozzuk és félretesszük. A megmaradt hozzávalókat 2db tojással összekeverjük és addig gyúrjuk, míg nem ragad és hólyagzik. Ezután kinyújtjuk, rákenjük az elöbb félretett lisztes masszát és szorosan felcsavarjuk, majd kb. 30 perces pihentetés után újra kinyújtjuk és kb. 5x10cm-es részekre daraboljuk. Töltelék: a felmelegített tejhez hozzáadjuk a többi hozzávalót, addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik, majd levesszük a tüzröl és várunk míg kihül.
Miután a töltelék kihült, teáskanálnyi adagokat helyezünk a darabolt tészta formák közepére. A megmaradt tojás sárgáját szétválasztjuk a fehérjétöl és a fehérjével a tészta darabok tetejét a töltelék körül bekenjük. Ezután a tésztát a benne lévö töltelékkel felcsavarjuk (az elöbb használt tojás fehérje a tészta tapadásában segít), a töltelék két végénél egy keskeny szalaggal szaloncukor szerüen összehúzzuk, a végeit pedig rojtosra szabdaljuk és sütöpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tepsiben a töltelékek tetejét a tojás sárgájával bekenjük, majd elömelegített sütöben 180°C-on kb. 15 percig sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépek lettek

Reka írta...

Ngayon otletes!!!!

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

post a comment

 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design