Elkészítése: a káposztát vágódeszkán összevagdaljuk, majd megsózzuk és egy lábasban a zsírral együtt kb. 1 órát fedö alatt pároljuk, közben többször megkavarjuk. Közben a tésztát föni tesszük, ha elkészült leszürjük, majd összekeverjük a párolt káposztával és ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal.
2010. március 15., hétfő
Narancsos puncsszelet
1 megjegyzés
Bejegyezte: -
Góbé
Hozzávalók: piskótához: 6db tojás, 5 evökanál cukor, 5 evökanál liszt, só, fél teáskanál szódabikar- bóna; töltelékhez: 1 csomag vaníliás puding, 2,5dl tej, 25dkg Rama margarin, 25dkg porcukor, 1 narancs aroma, 2 evökanál barack (esetleg szilva) lekvár, 1 evökanál kakaópor; mázhoz: 25dkg porcukor, 3 evökanál citromlé, 2 evökanál meggylé.
Elkészítése: elöször a piskóta elkészítésével kezdjük: a cukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük, majd további keveréssel hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet. A tojások fehérjéböl pici sóval, géppel kemény habot verünk és óvatosan -ügyelve arra, hogy össze ne törjön!- hozzákeverjük az elöbbi masszához. 180 fokra elömelegített sütöben kb. 25 percig sütjük. A kihült piskóta lapot három részre vágjuk.
A töltelék elkészítése: a pudingot a tejjel felfözzük, hozzákeverjük a margarint, a porcukrot, a narancs aromát, a lekvárt és belemorzsoljuk az egyik piskóta lapot, majd két részre osztjuk és az egyikbe belekeverjük a kakaóport.
Az egyik piskóta lapot megkenjük a kakaópor nélküli, majd a kakaós töltelékkel és ráhelyezzük a maradék piskóta lapot.
A mázhoz a porcukrot, a citrom- és a meggylevet hidegen kikeverjük, majd az eddig összeállított süti tetejére kenjük. Végül pedig megvárjuk míg megszilárdul, majd szeleteljük és tálaljuk.
Lestyános leves
1 megjegyzés
Bejegyezte: -
Góbé
Hozzávalók: 40-50dkg marhahús, 1 szál lestyán, 2db sárgarépa, fél cikk zeller, 1 csokor pet- rezselyem, fél karalábé, 2db burgonya, 10dkg zöldbab, 10dkg zöldborsó, 15dkg karfiol, 2db paprika, 1db paradicsom, 1db hagyma, só, 1 mokkás kanál citromlé vagy citromsó.
Elkészítése: a marhahúst kockákra vágjuk, egy fazékban félig megfözzük és hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Sóval ízesítjük, majd puhára fözzük. A végén ízlés szerint savanyítjuk, majd a lestyánt is beletesszük és még egy kis ideig fözzük. A marhahúst helyettesíthetjük csirke mellel is.
2010. március 14., vasárnap
Sóskaleves
2megjegyzés
Bejegyezte: -
Góbé
Hozzávalók: 20dkg sóska, 1db sárgarépa, 4 evökanál liszt, 1db tojás, 20dkg tejföl és tejszín, 2 evökanál olaj (vagy vaj), víz, só, bors.
Elkészítése: a sóskát megtisztítjuk és apróra vágjuk, majd forró olajon, folytonos keverés mellett pépesre puhítjuk. Hozzáadunk 2 evökanál lisztet és sóval, borssal ízesítjük. Lassan felengedjük vízzel (ez lehet hús- vagy csontlé is), hozzáadjuk a felaprózott sárgarépát, keveset fözzük, majd hozzáadjuk a tejszínt is. Végül a tojásból, a maradék lisztböl és tejfölböl galuskát készítünk és beleszaggatjuk, de akár rizst is lehet belefözni.
Barátfüle
3megjegyzés
Bejegyezte: -
Góbé
Hozzávalók: 500g fehér liszt, 2db tojás, szilvalekvár, prézli.
Elkészítés: a lisztet, a tojásokat kis víz hozzáadásával összekeverjük és nem túl kemény tésztát gyúrunk belöle. 0,5cm vastagságúra nyújtjuk és derelyevágóval négyszögü formákra vágjuk. Mindegyik közepébe szilvalekvárt helyezünk, majd a két szemben lévő sarkát összefogjuk, hogy egy háromszög legyen és széleit ujjunkkal összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Forró vízben megfözzük, majd a tetejére vajban pirított prézlit szórunk és fahéjas cukorral is tálalhatjuk.
Csiga rétes
5megjegyzés
Bejegyezte: -
Góbé
Hozzávalók: tésztához: 30dkg liszt, 2dl langyos víz, 3,5dkg zsír, 1db tojás, fél mokkáskanál só, pár csepp ecet; töltelékhez: 20dkg vaj, 10dkg cukor.
Elkészítése: a lisztet gyúródeszkára tesszük, a közepébe mélyedést vájva, ahová belehelyezzünk 2dkg zsírt, a tojást, a sót, a vizet és az ecetet. Összekeverjük és addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és ruganyos lesz. Cipót formálunk belöle, majd a felületét megzsírozzuk és a lisztezett deszkán 20 percig letakarva pihentetjük. Pihentetés után a gyúródeszkát ismét megszórjuk liszttel, nyújtófával kissé kinyújtjuk és a maradék 1,5dkg felolvasztott zsírral a tetejét megkenjük. Óvatosan tovább nyújtjuk, figyelve nehogy elszakadjon, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezalatt a töltelékhez habosra keverjük a vajat és a cukrot és bekenjük a vele a kinyújtott tészta felületét. Kétújjnyi széles csíkokra vágjuk és felcsavarva kizsírozott tepsibe helyezzük, majd elömelegített sütöben sütjük.
2010. március 6., szombat
Káposztalé leves
1 megjegyzés
Bejegyezte: -
Góbé
Hozzávalók: 30-40dkg karaj, 25dkg darált sertés hús, 30-40dkg kolbász, 3db sárgarépa, 2db fehérrépa, 2 szál torma, 2dl tejföl, 2dl olaj, só, bors, 2-3 evökanál liszt, 1l savanyú káposztalé, víz.
Elkészítése: a sárgarépát és a fehérrépát félbe vágjuk, majd negyedrészt, kevés olajon pároljuk. Amikor félig megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott karajt, a darált húsból formált húsgombócokat és a tormát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 0,5l). Amikor a karaj és a gombócok megföttek, hozzáadjuk a savanyú káposztalevet, a karikára vágott parasztkolbászt, ízesítjük sóval, borssal és készre fözzük. Végül a tejfölt összekeverjük a liszttel, és belekeverjük a tüzröl levett levesbe.
2010. március 3., szerda
Sertéskocsonya
5megjegyzés
Bejegyezte: -
Góbé
Hozzávalók: 1db sertéscsülök, 10dkg vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma, 2db sárgarépa, egész fekete bors, só.
Elkészítése: a megtisztított sertéscsülköt alaposan lemossuk, majd annyi vízbe tesszük föni, hogy ellepje. Ha felforrt leszedjük a habját, hozzáadjuk a tisztított zöldségeket és sóval, borssal ízesítjük. Fedövel lefedve egyenletes, lassú fözéssel puhára fözzük. Ha megpuhult, a húst lefejtjük a csontról, feldaraboljuk és tányérokba tesszük. Hozzáadjuk a karikázott fött zöldségeket, majd rászürjük a levet. Dermesztjük, majd hütöbe tesszük. Piros paprikával megszórva és ecettel vagy citromlével ízesítve fogyasztjuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)