2011. április 3., vasárnap

Kávés szelet

3megjegyzés
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25dkg cukor, 4db tojás, 8 kanál víz, 1 sütöpor; töltelékhez: 2 evökanál cukor, 1 evökanál kakaópor, 1/2 evökanál ness kávé, szilvalekvár (ízlés szerint bármilyen lehet), rum (ízlés szerint), 1 vaniliás cukor.

Elkészítése: a tojások fehérjét szétválasztjuk a sárgáktól, majd a fehérjéket habbá verjük, a sárgákat pedig kikeverjük a cukorral, közben kanalanként hozzáadagolva a vizet. A sütöport hozzáadjuk a liszthez, majd azt is az elözö masszához keverjük és végül hozzáadjuk a tojás fehérjéböl készült habot is. Zsírozott és lisztezett tepsiben, kb. 180°C-os elömelegített sütöben sütjük. Közben összekeverjük a töltelékhez való összetevöket, a kihült tésztát hosszában kettöbe vágjuk, majd összeragasztjuk a töltelékkel. Tetejét tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel díszíthetjük.

2011. január 29., szombat

Tejfölben sült sajtos karaj

6megjegyzés
Hozzávalók: 50dkg csontozott karaj, 2 fej hagyma, 10dkg sajt, 2dl tejföl, olaj, só, bors.

Elkészítése: a húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és sóval, borssal füszerezzük. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, olajban megpároljuk és félretesszük. A füszerezett hússzeleteket serpenyöben átsütjük, majd egy olajozott tepsibe rakjuk, egy rétegben rászórjuk a párolt hagymát, ráreszeljük a sajtot és a tetejére ráöntjük a kevés vízzel összekevert tejfölt. Sütöben kb. 40 percig sütjük, míg teteje megpirul. Krumplival, rizzsel vagy párolt zöldséggel tálaljuk.

2011. január 9., vasárnap

Tepertös kifli

5megjegyzés
Hozzávalók: 30dkg tepertö, 70dkg liszt, 20dkg vaj, 5dkg élesztö, 3dl tej, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor.

Elkészítése: a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztöt és felfuttatjuk. A lisztet a sóval és 10dkg vajjal össze morzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztöt és a ledarált tepertöt, majd hólyagos, rétestészta keménységü masszává gyúrjuk és öt-hat részre daraboljuk, melyeket letakarva 20 percig pihentetünk. Ezután a tészta darabokat kb. fél centis vastagságú kör alakúra nyújtjuk, megkenjük a maradék olvasztott 10dkg vajjal, majd 8 cikkre daraboljuk, a cikkeket felcsavarjuk és kifli formára hajtogatjuk. 30 perc pihentetés után sütöpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180°C-ra elömelegített sütöben kb. 25-30 percig aranybarnára sütjük.

2010. december 21., kedd

Szaloncukor süti

3megjegyzés
Hozzávalók: leveles tésztához: 30dkg liszt, 10dkg vaj vagy margarin, 3db tojás, 3 evökanál tejföl, 1 teás kanál ecet vagy citromlé, só; töltelékhez: 10dkg -ízlés szerint- darált dió, mák, mandula vagy erdei mogyoró, 4dkg cukor, 5dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teás kanál mézes sütemény füszerkeverék, 1 evökanál mazsola, 1db citrom vagy narancs reszelt héja.

Elkészítése: leveles tészta: a vajat vagy margarint habosra keverjük, hozzáadunk 10dkg lisztet, jól összedolgozzuk és félretesszük. A megmaradt hozzávalókat 2db tojással összekeverjük és addig gyúrjuk, míg nem ragad és hólyagzik. Ezután kinyújtjuk, rákenjük az elöbb félretett lisztes masszát és szorosan felcsavarjuk, majd kb. 30 perces pihentetés után újra kinyújtjuk és kb. 5x10cm-es részekre daraboljuk. Töltelék: a felmelegített tejhez hozzáadjuk a többi hozzávalót, addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik, majd levesszük a tüzröl és várunk míg kihül.
Miután a töltelék kihült, teáskanálnyi adagokat helyezünk a darabolt tészta formák közepére. A megmaradt tojás sárgáját szétválasztjuk a fehérjétöl és a fehérjével a tészta darabok tetejét a töltelék körül bekenjük. Ezután a tésztát a benne lévö töltelékkel felcsavarjuk (az elöbb használt tojás fehérje a tészta tapadásában segít), a töltelék két végénél egy keskeny szalaggal szaloncukor szerüen összehúzzuk, a végeit pedig rojtosra szabdaljuk és sütöpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tepsiben a töltelékek tetejét a tojás sárgájával bekenjük, majd elömelegített sütöben 180°C-on kb. 15 percig sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

2010. november 22., hétfő

Kokojzás (áfonyás) kenyér

0megjegyzés
Hozzávalók: 4db tojás, 6dl tej, 4 evökanál cukor, 50dkg liszt, 20dkg vaj, 1 csomag sütöpor, kokojza (áfonya) lekvár ízlés szerint.

Elkészítése: a tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet, a kokojza (áfonya) lekvárt és a sütöporos lisztet. A tojások fehérjéböl kemény habot készítünk és hozzákeverjük az eddig elkészült masszához, majd sütöformában 180°C-on kb. 40 percig sütjük és tetejére csokoládét reszelünk.

2010. szeptember 19., vasárnap

Almás-diós szelet

3megjegyzés
Hozzávalók: 30dkg rétesliszt, 1kg alma, 5db tojás, 20dkg vaj, 30dkg porcukor, 10dkg dióbél, 1 csomag sütöpor, örölt fahéj.

Elkészítése: a vajat, a porcukrot és a tojássárgákat egy tálba tesszük és habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet, a sütöport és a tojások fehérjéböl vert kemény habot. A masszát egy közepes méretü tepsibe öntjük, tetejére dióbél darabokat és kimagozott, vékonyra vágott almacikkeket szórunk, majd elömelegített sütöben 180°C-on kb. 30 percig sütjük. Kihülés után, tetejét fahéjjal meghintve tálaljuk.

2010. szeptember 11., szombat

Hagymás-rostélyos tejszínes burgonyasalátával

2megjegyzés

Hozzávalók: 80dkg rostélyos szelet, zsír, olaj, 2 fej hagyma, liszt, mustár, só, bors; a tejszínes burgonyához: 50dkg burgonya, 3dl majonéz, 2-3 evökanál tejszín, ecet, só.

Elkészítése: a rostélyos szeleteket a kívánt vastagságra klopfoljuk, széleit és az inas részeit picit bevagdaljuk, hogy megelözzük a sütés közbeni összeugrást, majd ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük és a finomabb íz érdekében megkenjük vékonyan mustárral. Alufóliával letakarva kb. egy órát hagyjuk, hogy az ízek kellöképpen összeérjenek, majd a szeletek mindkét oldalát forró zsírban pirosra sütjük.
A karikákra vágott fött burgonyához hozzákeverjük a majonézt és a tejszínt, majd ízlés szerint ízesítjük sóval és ecettel.
A hagymát vékony karikákra vágjuk és lisztben forgatva, forró olajban ropogósra sütjük. Ezt tálaláskor a hús tetejére szórjuk.

2010. szeptember 7., kedd

Szilvalekváros rakott palacsinta

4megjegyzés

Hozzávalók: 30dkg liszt, 6dl tej, 2 evökanál olaj, 2db tojás, 2 csipet só, szódavíz, szilvalekvár (ízlés szerint változtatható és gyümölcsdarabokat is tartalmazhat), étcsokoládé, kókusz reszelék (ízlés szerint változtatható).

Elkészítése: a lisztet, a tojásokat és a tejet egy tálban összekeverjük és hozzá adunk annyi szódavizet, hogy a massza tejszín állagú legyen. A keverés során bele tesszük az olajat és a sót is, majd csomómentesre keverjük. A palacsintasütöben egy evökanál olajat felforrósítunk, majd a masszát kisebb merökanálnyi adagokban, a sütöben egyenletesen eloszlatva, mindkét oldalát világos barnára sütjük.
A sült palacsintákat a lekvárral megkenve egymásra helyezzük, tetejére göz fölött felolvasztott étcsokoládét öntünk és kókusz reszelékkel megszórjuk (ez utóbbi fahéjas-dió reszelékkel is helyettesíthetö, így a szilvalekvárral keveredve még markánsabb íz érhetö el).
 

Góbé Hami, avagy az erdélyi kulinária © 2010

Góbé Blogspot Template by Góbé Design